12 vanligaste Frågorna och Svaren om Kashmir/Cashmere

1. Varför kallas det både Cashmere och Kashmir på Svenska?

"Kashmir" och "Cashmere" refererar till samma typ av fiber och de textilprodukter som framställs av det, men stavningen och uttalet varierar beroende på kulturell och språklig användning. Båda termerna härstammar från "Kashmir", en region i norra delen av det indiska subkontinenten (nuvarande område är uppdelat mellan Indien och Pakistan), som var känt för produktion av denna lyxiga ullfiber.

  • Kashmir: Detta är den svenska termen för fibern och den härstammar direkt från regionens namn. I Sverige, och på många andra håll i Europa, används denna stavning i syfte att förtydliga den geografiska kopplingen och urvalet av produkter, som t.ex. kashmirtröjor.

  • Cashmere: Denna stavning används framförallt i engelskspråkiga länder, och har antagligen anpassats fonetiskt för att passa det engelska uttalet. Cashmere är vanligt i handeln globalt och erkänns internationellt som en beteckning på produkter gjorda av denna särskilda ullfiber.

Båda termerna refererar alltså till samma fiber och de lyxiga textilier som görs av den. 

2: Andas Cashmere? 

Ja, kashmir "andas" faktiskt ganska bra för att vara en naturlig fiber. Cashmere, eller kashmir, är känt för sin förmåga att tillhandahålla värme utan att vara för tungt eller för varmt. Fibern har utmärkta termiska egenskaper och kan isolera kroppen, hålla den varm vid kalla temperaturer och sval vid varmare väder. Dess naturliga andningsförmåga innebär att det tillåter luft att cirkulera genom fibern, vilket hjälper till att reglera temperaturen och hålla användaren bekväm.

Det är dessa termiska egenskaper som gör kashmir särskilt populärt i kallt väder, trots att materialet är anmärkningsvärt lätt och tunt. Det är också därför kashmir ofta används för att tillverka olika typer av kläder, som tröjor, sjalar och jackor, eftersom det kan hålla en person varm utan att vara klumpigt eller tungt. Och tack vare sin naturliga andningsförmåga, blir inte bäraren för varm eller svettig när man går inomhus eller bär plagget i ett varmare klimat.

3: Vad är kashmir?

Kashmir är en extremt mjuk och lyxig fiber som framställs från ull som kommer från kashmirgetter och liknande arter. Den är känd för sin finhet, mjukhet och utmärkta isoleringsegenskaper.

4: Varför är kashmir dyrare än andra ulltyper?
Produktionen av kashmirull är arbetsintensiv och man får mycket mindre mängd ull från varje get jämfört med traditionella får. Därför, trots sin önskvärda mjukhet och värme, är kashmir också känt för sitt högre pris.

5: Hur kan jag skilja äkta kashmir från imitationer?
Äkta kashmir kännetecknas av dess mjukhet, värme och finkornighet. En testmetod är "pilling"-testet, där äkta kashmir inte bör bilda mycket noppor vid friktion.

6: Hur tar jag hand om kashmirprodukter?
Kashmir behöver varsam vård, inklusive mild handtvätt eller professionell kemtvätt, samt att förvaras på rätt sätt för att förhindra skador från mal eller sträckning.

7: Är kashmir hållbart och etiskt?
Hållbarheten och etiken bakom kashmirproduktion kan variera mycket mellan olika producenter. Att välja kashmir från ansvarsfulla källor som engagerar sig i etisk och hållbar produktion är nyckeln.

8: Vad betyder "ply" i kontexten av kashmir?
"Ply" beskriver antalet trådar som tvinnas samman för att skapa garnet. Mer ply oftast innebär tjockare och varmare material.

9: Var produceras mest kashmir?
Majoriteten av världens kashmir kommer från Kina och Mongoliet, även om det också finns betydande produktion i länder som Indien och Iran.

10: Är kashmirallergi vanlig?
Allergi mot kashmir är relativt ovanligt, och dess mjuka fibrer är vanligtvis inte irriterande för huden. Men vissa personer kan uppleva känslighet eller allergiska reaktioner.

11: Varför välja kashmir över syntetiska alternativ?
Kashmir är känd för sin överlägsna mjukhet, värme och hållbarhet jämfört med många syntetiska fibrer och erbjuder en naturlig och lyxig känsla som är svår att replikera.

12: Är kashmir miljövänligt?
Även om kashmir är en naturlig fiber, har dess produktion varierande inverkan på miljön beroende på betes- och produktionspraxis. Att välja kashmir från producenter som följer hållbara och etiska riktlinjer bidrar till att minska miljöpåverkan.

 

Hoppas detta har besvarat några av dina frågor eller funderingar.

Mimmi, Mi & Cashmere 🌸

miandcashmere.com

hello@miandcashmere.com